5 Kegle - Beskrivelse og Baggrund

  Sønderjysk Billard Info v/ Frede Hansen, Gråsten Billard Club

Udbredelse af 5-kegle spillet / Baggrund


Vi er en 3 stykker i Gråsten Billard Club, som har committet os til sagen, og lad os starte med at beskrive spillet:

Man kunne spøgefuldt sige, at det praktiseres som Kroatisk herrehåndbold, idet et væsentligt moment i spillet går ud på at ødelægge modstanderens spil / forhindre denne i at score.

Der spilles på et carambolebord, men ellers ligner det skomagerspil i den forstand, at man kun har ét stød hver gang man går til bordet, hvor man har hver sin spillebal, og hvis man evner at score og samtidig lægge sort op - ja så er man godt rustet til først at nå den forud bestemte, faste distance (ikke noget med handicap).


Der spilles typisk bedst af 3 eller 5 sæt, og som noget specielt har de små "mini" kegler forskellige værdier, ligesom der ikke er noget, som hedder "efterstød" - først til distancen vinder sættet.

Der er flere scorings-muligheder og endnu flere fejl-muligheder (faktisk 17 ialt) som alle medfører minus-point, som tilskrives modstanderen.

Ovenstående er de væsentligste forskelle til  kegle/skomager spil, og reglerne i deres helhed kan studeres her under 5-kegle spilleregler side 18-27

NB: Det i §4 stk. 5 nævnte "tillæg" mangler, men kan ses her: 5-kegle bordopmærkninger.


Med henvisning til mit 5 kegle indlæg okt. 2017 kan jeg sige, at de beskrevne forhold omkring den begrænsede udbredelse fortsat gælder, dog har DDBU imellemtiden introduceret en A-række, men kunne vi også få nogle lavere rækker ville det jo være fantastisk.


Vi vil i den kommende tid forsøge at få et samarbejde igang med de Midt- og Sønderjyske klubber,

med henblik på at arrangere noget begynderspil i løbet af foråret/sommeren.

Samtidig har jeg spurgt DDBU, hvor meget der skal til, for at man herfra engagerer sig.


Jeg har faktisk idag fået en god kontakt til en af regionens 5-kegle højborge, men alle skal være mere end velkomne til at henvende sig, såfremt man brænder for - eller er bare "lidt med på" ideen :-)På Tom, Jens' og egne vegne

Frede Hansen

mail FrHellas@gmail.com   Tlf. 42 52 27 09